Benzoesan Propylu - B - Składniki - Wiesz Co Jesz!

Benzoesan Propylu Benzoesan Propylu

Związek zapachowy o przyjemnym, orzechowym i słodkim aromacie. Naturalnie występuje w czereśniach, goździkach i maśle. Jest estrem powstającym w wyniku reakcji propylu z kwasem benzoesowym. Stosuje się go jako dodatek do żywności. Wykazuje właściwości antybakteryjne i jest wykorzystywany jako środek konserwujący w kosmetykach. Słabo rozpuszcza się w wodzie (ulega w niej hydrolizie), ale jest rozpuszczalny w rozpuszczalnikach organicznych, np. w alkoholu.

Więcej o Benzoesan Propylu i wpływie na zdrowie i Twoje diety znajdziesz w aplikacji Wiesz Co Jesz.